Lees hier de reacties van gasten die aanwezig waren tijdens eerdere Eeuwdiners:

Liza Verkroost

"Een prachtige reis terug in de tijd waarin je op een bijzondere manier telkens verrast wordt door geur, smaak en gewoonten."

Dirkjan Haspels

"Ik vond het een spannende, indrukwekkende en bijzonder smaakvolle avond. Een combinatie van mooie verhalen, een prachtige omgeving, leuke mensen en heel nieuwe smaakervaringen."


Prilly Haroen

"As an art history enthusiast and a foodie, I could not be happier to be one of the first people to relish in this unique experience. What an ah-maz-ing experience it was – a gastronomic time travel through five centuries!
We were welcomed with a beautifully set table, with tall stemmed wine glasses, silver cutlery and unique centerpieces. A delicious five-course dinner, paired with great wines, at a beautifully decorated historical landmark – seriously, do I need to convince you more?"

Monique Andre de la Porte

"Een geweldige avond waarbij je op culinair topniveau door vijf eeuwen wordt meegevoerd. De interessante verhalen door de conversator Carel en de prachtige ambiance van Paushuize maken deze beleving compleet!"

 

 

 

‘En zelfs al zou ik paus worden, dan nog zou ik af en toe in Utrecht resideren’

Dat schreef Adriaan van Utrecht 500 jaar geleden toen hij een nieuw huis wilde laten bouwen in zijn geboortestad. Hij liet het grootste woonhuis van de stad bouwen, maar zou het zelf nooit zien. Hij werd paus Adrianus VI en zou nooit meer naar Nederland terugkeren.

Zijn huis bleef echter staan. Het werd het decor van vele gebeurtenissen in onze geschiedenis. Het werd een stadspaleis waar de rijkste of meest prominente mensen van de stad woonden. Er was een stadhouder, generaals en zelfs een koning. Er werd onderhandeld over de Vrede van Utrecht, gefeest door prinsen en prelaten. Bezetters lieten hun commandanten er intrekken. Later werd het de ambtswoning van de Commissaris van de Koning. En nu, 500 jaar na het begin van de bouw van Paushuize, kunnen we de geschiedenis van dit prachtige huis op geheel unieke wijze beleven.

Dat kan met een wel heel bijzonder diner. Onze Chef, Pepijn Gilsing, en onze Conversator, Carel Huydecoper, hebben voor u een reis door de eeuwen samengesteld. Met voor elke eeuw een gerecht en verhalen over de geschiedenis en de culinaire gewoonten van die tijd. Voor de eerste bewoners van Paushuize was het nog helemaal niet vanzelfsprekend om een vork te gebruiken. Veel mensen in de Nederlanden vonden dat maar een vreemd Frans gebruik en sommigen vonden het zelfs zondig om niet met je handen te eten.

Uiteraard zijn de smaken en recepten door de eeuwen heen veranderd. Het gebruik van kruiden en specerijen is aan mode onderhevig geweest. Hoe duurder en exclusiever de specerijen, hoe meer ervan werd gebruikt. Als de prijzen daalden, daalde ook het gebruik. Wij zijn inmiddels zo gewend aan betaalbare specerijen dat wij vaak verrast kunnen worden door de onbekende smaken van lang geleden. Daar komt bij dat er heel andere ingrediënten werden gebruikt. Voor de 17de eeuw waren er geen aardappelen in Nederland. De hutspot van het Leids Ontzet was gemaakt zonder aardappel. Maar ook tomaat, komkommer, paprika, broccoli, het was allemaal nog niet bekend in ons land. Kortom we gaan proeven, ruiken, zien, horen en soms zelfs voelen hoe de wereld om en in Paushuize is veranderd in de afgelopen 500 jaar.

Reserveer uw plek voor het eeuwdiner!

De prijs voor deze bijzondere avond bedraagt € 125,00 per couvert ex btw.
Dit is inclusief aperitief, 5 eeuwendiner, wijnarrangement en koffie met huisgemaakte friandises en chocolade.

Reserveer voor:

3 november 2018.

Wij ontvangen eenieder graag tussen 17.30 uur en 18.00 uur met champagne en hors d’oeuvres en verwachten rond 23.00 de avond af te sluiten.
Dresscode: Black tie